Gk Questioin and anser for class 5 50+
GK Questions and Answers for Class 5
GK Questions and Answers for Class 5
GK Questions and Answers for Class 5: General Knowledge covers all GK questions connected with science, India, current undertakings, world, PC, grants, writing, social investigations, and so on. This test will assist with working on youthful understudies' astuteness and furthermore refine their abilities.
Investigate beneath some intriguing General Knowledge inquiries for class 5 understudies that will work on their overall mindfulness and furthermore improve their scholarly exhibitions. This will likewise assist them with planning for a few school-level entry tests and general tests.
50+ Gk Questioin and anser for class 5
1. Name the people dance of Andhra Pradesh?
2. When is International Mother Language Day celebrated?
Ans. 21 February
3. Name the Father of the Indian Constitution?
Ans. Dr. B. R. Ambedkar
4. Who wrote the book 'Wings of Fire'?
Ans. APJ Abdul Kalam and Arun Tiwari.
5. Who was the principal Prime Minister of India?
Gk Question and answer for class 5
Ans. Jawaharlal Nehru
6. Who was the main lady Prime Minister of India?
Ans. Indira Gandhi
7. Name the public bird of the United States of America?
Ans. Bald Eagle
8. Name the most profound sea on the planet?
Ans. Pacific Ocean
9. Name the littlest bone in the human body?
Ans. Stapes
10. Name the gas which is filled in inflatables?
Ans. Helium
11. Which two waterways converge in Devprayag to frame the River Ganga?
Ans. Alakananda and Bhagirathi streams
12. Name the most profound maritime channel on Earth?
Ans. Mariana Trench
13. Aizawl is the capital of which territory of India?
Ans. Mizoram
14. Name the country which has no capital?
Ans. Nauru
15. Name the late spring capital of Jammu and Kashmir?
Ans. Srinagar
16. Who is the leading top of the Union Territories?
Ans. President
Class 5 gk question
17. What number of States and Union Territories are there in India?
Ans. 28 States and 8 Union Territories
18. Which day is praised as Environment Day?
Ans. 5 June
19. Bucharest is the capital of which country?
Ans. Romania
21. Name where dead bodies are kept?
Ans. Funeral home
22. When is National Endangered Species Day noticed?
General knowledge Questions and answer for class 5
Ans. Consistently on the third Friday in May National Endangered Species Day is commended to bring issues to light about the significance of untamed life preservation and reclamation endeavors for all risked species.
23. What is the subject of World No Tobacco Day 2022?
Ans. The subject of World No Tobacco Day 2022 is "Safeguard the climate".
24. When is World Turtle Day noticed?
Ans. May 23
25. Where is Gir National Forest found?
Ans. Gujarat
26. Victoria Memorial is arranged in which city of India?
Ans. Kolkata
Gk general and Questions and Answers on Class 9
GK Quiz for Class 5: Fill in the spaces
1. The most profound piece of the sea is called..........
Ans. Challenger Deep
2. 1024 Kilobytes is equivalent to..........
Ans. 1 Megabyte (MB)
3. 30th January is praised as..............
Ans. Saint's Day
4. Most noteworthy dam of India is.......
Ans. Tehri Dam
6. Canberra is the capital of............
Ans. Australia
7. Child of a pony is known as.........
Ans. Foal
8. ......... is the biggest level on the planet.
Ans. Tibetan Plateau
9. Delhi is arranged on the bank of ............ waterway.
Ans. Yamuna
10+ Gk general kng Questions and Answers on Class 8
10. World Heritage Day celebrated on .............
Ans. eighteenth April
11. ............ city is called Pearl City.
Ans. Hyderabad
12. Youthful one of a cow is known as .......
Ans. Calf
13. ..........cells make up 80% (approx.) of our cerebrum's volume.
Ans. Glial cells
14. The grown-up human skeleton is comprised of ........... bones.
Ans. 206
15. ............ is a characteristic skin color.
Ans. Melanin
16. PV Sindhu is related with.........
Ans. Badminton
17. ............is the biggest sea on the planet
Ans. Pacific
18. Hexagon has .... sides
Ans. 6
25+ Gk general kng Questions and Answers on Class 7
1. At 100 degrees Celcius water bubbles.
Ans. Valid
2. AM represents Ante Meridian and PM represents Post Meridiem.
Ans. Misleading (AM represents Ante Meridiem)
3. Mount Vesuvius is situated in Italy.
Ans. Valid
4. Ablutophobia is the apprehension about washing.
Ans. Valid
5. Mangifera Index is the logical name of Mango?
Ans. Bogus ( The logical name of Mango is Mangifera Indica).
6. Water in plants is shipped by phloem.
Ans. Misleading (Xylem)
7. Onion is a changed type of roots.
Ans. Misleading (Stem)
8. Wright Brothers developed the Airplane.
Ans. Valid
9. World No Tobacco Day is seen on 4 December.
Ans. Misleading (31 May)
10. In January 1915, Mahatma Gandhi got back to India from South Africa.
Ans. Valid
11. PV Sindhu is related with Badminton sport.
Ans. Valid
12. William Shakespeare composed Romeo and Juliet.
Ans. Valid
13. Hub is the piece of the stem where the leaf is appended.
Ans. Valid
14. The logical investigation of a quake is known as Seismology.
Ans. Valid
15. Citrus extract is available in Lemon,
Ans. Valid
16. India partakes in Commonwealth Games
Ans. Valid
17. Tea is the popular harvest of Assam
Ans. Valid
18. Ganga waterway falls in the Bay of Bengal
Ans. Valid
60 +Gk general kng Questions and Answers on Class 6
GK Quiz Games
Distinguish the Odd one out that isn't connected with the ones in the gathering.
1. Tomato, Cabbage, Brinjal, Icecream.
Ans. Frozen yogurt
2. Medication, Ointment, Syrup, Laptop
Ans. PC
3. Table, Chair, Sofa, Rose
Ans. Rose
4. Lilly, Sunflower, Lotus, Cauliflower
Ans. Cauliflower
5. Geology, Science, Math, Television
Ans. TV
6. Hoops, Necklace, Door, Bracelet
Ans. Entryway
7. Itanagar, Patna, Bengaluru, Kerala
Ans. Kerala
8. Chandigarh, Delhi, Ladakh, Tripura
Ans. Tripura
9. Ronit, Kamal, Ramesh, Sara
Ans. Sara
10. Breakfast, Dinner, Photograph, Lunch
Ans. Photo
11. Books, Knife, Poison, Gun
Ans. Books
12. Specialist, Doctor, Teacher, Nurse
Ans, Teacher
13. School, Movie, Ticket, Theater
Ans. Schoo
Comments
Post a Comment